Avatar
26 March 2018 - Djieuwke Verseput plaatste:

Psychische problemen en ouderschap: de ouderschapsKID nu beschikbaar

‘Tachtig procent van de ouders voelt zich onvoldoende ondersteund in hun ouderschap door de ggz‘ was één van de eyeopeners tijdens het congres 'Psychische problemen en ouderschap' op 8 maart. Met de OuderschapsKID, die vanaf vandaag online is, hebben professionals in de GGZ meer tips en tools tot hun beschikking om dit te veranderen.

Tijdens het congres kwam het hele spectrum aan de orde. Hoe doe je dat, praten over ouderschap in de behandelkamer? Kun je bij Veilig Thuis vooral ook om advies vragen? Hoe zit het met het beroepsgeheim? Hoe doorbreek je de intergenerationele overdracht van psychische problemen en/of verslaving? Wat is de relatie met armoede? Hoe stel je het gezin centraal, met oog voor de belangen van ouder én kind? Op welke wijze kun je contextueel behandelen vormgeven? Het belang van een goede samenwerking met andere partijen in een gemeente kwam in verschillende workshops aan de orde, plus welke winst dat oplevert voor ouder en kind. Maar er zijn ook valkuilen en obstakels die je daarbij tegenkomt.

Belangrijk is de focus te houden op waar het echt om gaat: de ouders én hun kinderen. En dat praten over ouderschap normaal zou moeten zijn gedurende de behandeling, niet alleen als er zorgen zijn op dat gebied. Een van de aanwezige ouders deed in dit kader nog een oproep: “We worden om de oren gegooid met methodieken, checklijsten, protocollen. (…) Maar naast iemand gaan zitten, het verhaal achter de problemen horen zonder vooroordelen en daar bij aansluiten: ook dat is zo vreselijk hard nodig omdat het verbinding oplevert, echt gehoord worden, het een appel doet op eigen krachten en al aanwezige kennis en ervaring.”

Met de OuderschapsKID, die nu online beschikbaar is, hebben professionals in de GGZ meer tips en tools tot hun beschikking om dit te veranderen.

Ga voor de OuderschapsKID, én voor de verslagen, filmpjes en foto’s naar website Psychische problemen en ouderschap.

Bron: Trimbos

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.