Avatar
31 mei 2017 - Carolien van Bracht-Visser plaatste:

FAQ gepubliceerd over de verwijzingen naar de GGZ

Vanaf 1 april 2017 gelden er nieuwe afspraken over verwijzingen naar de ggz. Er waren veel vragen over deze nieuwe afspraken. Daarom is er een FAQ opgesteld met daarin de veel gestelde vragen en antwoorden. Deze is te vinden op de site op de site van rijksoverheid.

 

 • Avatar
  1 juni 2017 - Benjamin Simmeren zei:

  Is dit het document "Vereenvoudiging verwijzingen GGZ"? (datum 3-4-2017). Iets anders kan ik niet vinden.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  6 juni 2017 - Carolien van Bracht-Visser zei:

  Nee dat is een ander document. Bij deze het juiste document

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  13 juni 2017 - Benjamin Simmeren zei:

  @Carolien van Bracht-Visser
  Dank!

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  14 juni 2017 - Wil van Dam zei:

  Bij 12 uit de FAQ staat het volgende: 12. Betekenen de afspraken verwijzing ggz ook dat de doorverwijzing van de ene g-ggz aanbieder naar de andere g-ggz-aanbieder door alle regiebehandelaren mag plaatsvinden? Het antwoord hier op is: Ja, alle regiebehandelaren van de verwijzende zorgaanbieder mogen verwijzen.

  Dit zou betekenen dat de ontvangende instelling geen verwijzing van de HA, dus 1e verwijzer geeft. Hoe gaan we hier mee om? Is een terugkoppeling aan de HA dat cl. in zorg is gekomen dan voldoende voor de ZV?

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  22 juni 2017 - Linda Simons zei:

  @Wil van Dam Zo hebben wij het wel geïnterpreteerd.
  De huisarts verwijst bijv. naar onze basisGGZ, verwijsbrief HA wordt opgeslagen bij de basisGGZ en wordt doorverwezen door regiebehandelaar BGGZ naar de SGGZ. Dan is de onderbouwing van de regiebehandelaar die doorverwijst de verwijsbrief voor de SGGZ.

  Zie ook vraag 7 van de FAQ:

  7. A. Er wordt vanuit gegaan dat de verwijzende zorgaanbieder de huisarts informeert en de documentatie vastlegt in het dossier van cliënt. Wat ontvangt de ontvangende
  zorgaanbieder?
  De ontvangende zorgaanbieder ontvangt een doorverwijzing (schriftelijk of digitaal) van
  de verwijzende zorgaanbieder die voldoet aan voetnoot 5 van het afsprakendocument.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  22 juni 2017 - Carolien van Bracht-Visser zei:

  Beste Wil,

  Met verzekeraars is afgesproken dat de terugkoppeling dan inderdaad voldoende is

  Groet
  Carolien

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  23 juni 2017 - Dave Ursem zei:

  Beste Carolien,

  Als deze afspraken ook tussen verschillende zorgaanbieders geldig zijn vind ik opmerkelijk. Dit heeft nogal wat impact waar ik nog niets over heb terug gelezen, namelijk:

  Een zorgverzekeraar kan dan niet meer automatisch controleren op geldigheid van de verwijzer, dwz ze moeten deze nu controle dan flink uitbreiden naar alle mogelijke regiebehandelaren. Specificiek kunnen ze DBC's of BGGZ trajecten niet meer afkeuren met de reden dat de voorschrijver/verwijzer niet declarabel is (retourcode 8013) wanneer als verwijzer een regiebehandelaar staat. Iets wat nog wel wordt gedaan (wanneer regiebehandelaar geen geldige verwijzer is)!
  Of is het de bedoelding dat de huisarts evengoed als verwijzer wordt geregistreerd? Dit is eigenlijk vreemd aangezien de verwijzende zorgaanbieder de huisarts informeert en de ontvangende zorgaanbieder alleen de doorverwijzing ontvangt v/d verwijzende zorgaanbieder (vraag 7) en niet de initiële verwijzing (vraag 10).
  Bijkomende consequentie is dus dat er geen controle (meer) is op de vraag of er ooit een verwijsbrief is geweest die voldoet aan alle criteria (volledige verwijzing volgens 'de envelop').

  Is hier ook over gesproken en zijn hier mogelijk ook afspraken over gemaakt?


  Met vriendelijke groet,

  Dave Ursem

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  27 juni 2017 - Marijke Verbeek zei:

  Beste Dave,
  De afspraken verwijzing hebben inderdaad ook impact op de (mogelijkheden tot) controles door verzekeraars. De controles zullen in lijn worden gebracht met de gemaakte afspraken.
  groet, Marijke Verbeek

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  23 augustus 2017 - Els van Rosendaal zei:

  Hoi Carolien,

  In 2017 hebben we initiële DBC's die eigenlijk vervolg DBC's hadden moeten zijn, maar die wegens implementatie DSM-V nu toch als initiele DBC geopend zijn.
  Wij hebben bij deze DBC's dan als verwijzer de regiebehandelaar van de vorige DBC geopend, omdat client al bekend was, maar nu dreigt afkeur van de zorgverzekeraar op deze DBC's. Ik zie hierover niets staan in de factsheet. Straks in het zelfonderzoek 2017 willen we ook geen afkeur op deze administratieve initiele DBC's. Hebben jullie hierover al in overleg met ZN al kunnen afspreken dat deze DBC's bij alle controles als vervolg DBC's gezien mogen worden?

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  24 augustus 2017 - Benjamin Simmeren zei:

  Dag Els,

  Volgens mij is daar nou juist het zorgtype 150 (Overgang naar DSM 5) voor in het leven geroepen, daarmee aangevend dat er feitelijk sprake is van een vervolg-DBC. Zodat de verzekeraar bijv. ook niet afkeurt vanwege het ontbreken van een direct contact van de regiebehandelaar in de (niet aanwezige) diagnostiekfase.

  Groet,

  Benjamin Simmeren
  GGZ Drenthe

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  24 augustus 2017 - Angelique Wiekens zei:

  @Els van Rosendaal
  Hallo Els,
  Net als Benjamin hebben wij ook zorgtype 150 ingevuld, ik ben nu wel nieuwsgierig of jullie ook zorgtype 150 hebben gekozen in combinatie met verwijzer de regiebehandelaar/voorgaande zorgtraject. Want als die combinatie afkeur geeft gaan wij daar ook mee te maken krijgen. Bij ons zijn ook alle zorgtypes 150 geopend met verwijzer intern/regiebehandelaar.

  Groet,
  Angelique Wiekens
  Inter-Psy

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  30 augustus 2017 - Els van Rosendaal zei:

  @Carolien van Bracht-Visser

  Hoi Angelique en Benjamin, wij hopen dat dit zorgtype inderdaad uitgesloten wordt van de diverse controles zorgverzekeraars, maar we willen daar echt de bevestiging van, zodat we dit in onze dagelijkse controles op 2017 DBC's ook kunnen inrichten in de query's. We willen hierin geen risico lopen, dus....

  @Carolien, hebben jullie hier een duidelijke toezegging van ZN ontvangen?

  Groet, Els

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.