Avatar
28 november 2017 - Dr. Jooske van Busschbach plaatste:

Studiemiddag Oog voor Betrokkenen: over psychiatrie, samenwerking met familie en ouderschap

Op 12 december organiseerd het  Rob Gielonderzoekcentrum, onderdeel van het UCP, een studiemiddag naar aanleiding van recent onderzoek waarin familie en andere naastebetrokkenen van mensen die in zorg zijn binnen de psychiatrie centraal staan.

Waar de samenwerking met de familie in de psychiatrie tot enige tijd geleden niet vanzelfdsprekend was, is er nu consensus over het belang van het betrekken van naasten. Manieren om dit goed vorm te geven zijn volop in ontwikkeling en worden onderzocht op hun bruikbaarheid en effecten. Op de studiedag komt dit onderzoek aan de orde. Gepresenteerd wordt recent onderzoek naar manieren om de positie van betrokkenen in deze samenwerking te versterken zoals een gespreksinstrument ontwikkeld door Ypsilon, de vereniging van naasten van mensen met een kwestbaarheid voor psychosen, de inzet van zg 'familie-ervaringsdeskundigen' en de opkomst van RACT groepen (Resource Assertive Community Treatment) waarbij het hele netwerk als bron van ondersteuning wordt ingezet. 

Daarnaast is er ook steeds meer aandacht voor de rol die mensen in zorg binnen de psychiatrie ook zelf, voor hun eigen naasten en dan met name hun kinderen spelen. Op de studiemiddag komen onderzoekers aan het woord die ingaan op de vraag hoe enerzijds ouders met psychiatrische problematiek het best ondersteund kunnen worden en anderzijds welke begeleiding  kinderen daarbij ook kunnen gebruiken. Een voorbeeld daarvan is een website waar zij terecht kunnen voor vragen en lotgenoten contact.

Een link naar de website met het programma vind u op de RGOc website www.rgoc.nl , of de bijlage hieronder. Toegang is gratis, aanmelden kan via: https://www.rgoc.nl/aanmelden/formulier/RGOc2017

Sprekers op de RGOc studiemiddag zijn Meike Bak, Jooske van Busschbach, Christien Slofstra, Sietske van der Weg, Petra Havinga, Peter van der Ende en Louisa Drost. Voorzitters zijn Bert Stavenuiter (Ypsilon) en Stynke Castelein (Lentis). Toegang is gratis, u bent van harte welkom op 12 december in de Rode Zaal van het UMCG in Groningen van 13.00 tot 17.00.

Accreditatie:

  • Register Verpleegkundig Specialisten: 3 punten
  • Register Vaktherapie: 3 punten
  • NVvP: 3 punten

 

 

28 november 2017  -  13 december 2017
Studiemiddag Oog voor Betrokkenen: over psychiatrie, samenwerking met familie en ouderschap
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.