Avatar
5 January 2018 - Beverley Rose plaatste:

Lezingen 'Arbeid als medicijn': 9 januari 2018

9 januari 2018:
Arbeid als medicijn, Wat doet werk en hoe bespreek je het in de behandelkamer?

Sprekers

Ard van Oosten, psychiater en bedrijfskundige. Werkt als onderzoeker en is programma-manager Arbeid binnen de Parnassia Groep voor Indigo

Jet Driessen, SPV en POH GGZ, Arbeidscoach. Werkt via Indigo voor de koepelorganisatie 'Onze Huisartsen', als POH GGZ en in een beleidsfunctie. Daarnaast coacht zij medewerkers van bedrijven en adviseert ze HRM.


Programma

17.15 uur Ontvangst met broodjes

17.40 uur Opening door de voorzitter, opleider verpleegkundig specialist, Wilma Hebbing

17.45 uur Ard van Oosten

18.45 uur Pauze

19.00 uur Jet Driessen

19.30 uur Discussie o.l.v. de voorzitter met medewerking van de referenten

20.00 uur Sluiting


Accreditatie is aangevraagd bij de NVvP, FGzP, de VSR en het kwaliteitsregister V&V.


Toelichting eerste lezing Arbeid als medicijn, aanleiding en ontwikkeling van de generieke module

Werk is belangrijk voor mensen. Werk kan psychische problemen verminderen, maar werk kan ook een oorzaak zijn bij het ontstaan en voortduren van psychische problemen. Ook het (jarenlang) geen werk hebben of het na studie niet aan het werk kunnen komen kan psychische problematiek versterken of zelfs veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de invloed van werk te bespreken. In opdracht van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz is een nieuwe Generieke module ontwikkeld: Arbeid als medicijn. De positieve psychologie vormt hiervan de basis. De module helpt bij het op gang brengen van het gesprek over werk tussen mensen met psychische problemen en hun behandelaar en/of andere betrokken professionals.
Tijdens de sessie wordt nader ingegaan op de rol van werk bij welbevinden, welzijn en herstel en wordt aandacht besteed aan de wijze waarop je het gesprek over werk handen en voeten kunt geven.

Toelichting tweede lezing Arbeid als medicijn, de dagelijkse praktijk

Als GGZ hulpverlener werk je met mensen die ziek zijn. Vanwege (de heftigheid van) het ziektebeeld gaat het gesprek over klachten, diagnostiek en behandeling. In de beperkte tijd is er veel te beluisteren en uit te leggen.
Werk komt minder snel uitvoerig ter sprake, soms pas wanneer een bedrijfsarts een verzoek om informatie indient. Met het geven van informatie zijn we voorzichtig, en terecht. Het is onze rol patiënten te beschermen.
Toch... hoe ziet het eruit als we de rol van werk actief meenemen in de behandelaanpak?
Bij de jonge man die verzuimt van werk vanwege een bipolaire stoornis. Of bij de vrouw met een burn-out? Of bij die patiënt die al jaren geen werk heeft. Beschermen we niet juist dán? Door een zo belangrijke pijler van gezondheid, door zingeving én kostwinning niet te verwaarlozen?

Opgeven

U kunt zich per e-mail opgeven: lezingen@propersona.nl

Locatie

U bent tijdens de lezing bereikbaar bij Pro Persona
Locatie Wolfheze, Opleidingsgebouw De Bogen
Wolfheze 2
6874 BE WOLFHEZE
(026) 483 31 11

Digitale uitnodiging?

Mail naar lezingen@propersona.nl

9 January 2018  -   9 January 2018
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.