Avatar
29 januari 2018 - Astrid de Groot plaatste:

Kosteneffectiviteitsstudie: behandelen in de Basis GGZ net zo effectief als in de Specialistische GGZ èn goedkoper

Op 8 februari presenteert Prof Dr Bea Tiemens haar onderzoeksresultaten naar kosteneffectiviteit in de GGZ.
 
Kosteneffectiviteitsstudie
Het betreft een evaluatie op basis van kosteneffectiviteit van de Basis GGZ in vergelijking met de gespecialiseerde GGZ voor een groep van 8.000 cliënten met een angst of depressie stoornis, die voor het eerst behandeld worden. Samenvattend komt het erop neer dat voor een vergelijkbaar resultaat, de Basis GGZ ruim 2000 euro per behandeling goedkoper is dan de gespecialiseerde GGZ. Tegelijkertijd zien we dat de Basis GGZ voor een vergelijkbare behandeling een tarief krijgt dat niet of nauwelijks kostendekkend is. Dit leidt ertoe dat het streven tot substitutie van dure naar goedkopere behandelingen niet gefaciliteerd wordt door adequate prikkels.
 
Beter betaalbare GGZ, het kan wél!
Wat kunnen wij er aan doen om de substitutie beter te faciliteren? Want betaalbare, effectieve zorg is zeker mogelijk in de GGZ en het onderzoek onderstreept dit.
 
Praat mee op 8 februari
Tussen 16.00 en 19.00 uur worden de resultaten door Prof. Dr. Bea Tiemens gepresenteerd. Er is ook ruimte voor de persoonlijke ervaringen van een cliënt in de GGZ, een behandelaar èn we gaan met elkaar in debat over wat er voor nodig is om de substitutie nog beter op gang te brengen.  Kijk voor het programma en sprekers op www.indigo.nl/beterbetaalbarezorg

29 januari 2018  -   8 februari 2018
 • Avatar
  31 januari 2018 - Aga van Nijnanten zei:

  Clienten kunnen naast behandeling vanuit de GGZ begeleid worden door een coach/persoonlijk begeleider vanuit de WMO. Deze stimuleert hen om ook de gezonde kant van zichzelf te onderzoeken en daar aandacht aan geven: voor je huishouden zorgen, financiën op orde houden, een actielijst maken met wat wil ik en wat kan ik. Elkaars expertise respecteren en elkaar hierop aanvullen kan heel effectief werken op het weer zelf bewust worden van de client. Want daar gaat het uiteindelijk om.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  1 februari 2018 - Astrid de Groot zei:

  @Aga van Nijnanten, eens! Kom vooral op 8 februari naar onze bijeenkomst. Jouw input is zeer welkom in de gehele discussie! www.indigo.nl/beterbetaalbarezorg

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  1 februari 2018 - Paul Winkelhorst zei:

  Bron RU.nl: Dr. Bea Tiemens is met ingang van 1 april 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar Evidence based practice in mental health care aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen.
  De leerstoel is mogelijk gemaakt door Indigo, een landelijke aanbieder van Basis geestelijke gezondheidszorg, zorg door praktijkondersteuners, huisartsenzorg, GGZ en preventie.

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.