Avatar
8 February 2018 - Monique Strijdonck plaatste:

Medisch noodzakelijk verblijf ggz

Zorginstituut Nederland heeft begin 2017 haar rapport 'Medisch noodzakelijk verblijf in de geneeskundige ggz' gepubliceerd. Zie ook dit eerdere bericht op GGZ-Connect hierover. Het rapport beschrijft onder meer hoe medisch noodzakelijk verblijf in de geneeskundige GGZ moet worden uitgelegd en wat de afbakening is met (verblijf in) de andere wettelijke domeinen. Eén van de aanbevelingen in het rapport is dat zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten procesafspraken maken over (aankomend) ontslag van een cliënt. In navolging hiervan is bureau HHM op verzoek van MIND, ZN, VNG en GGZ Nederland en met subsidie van VWS aan de slag gegaan met het opstellen van een ‘Werkwijzer Medisch noodzakelijk verblijf ggz’. Hoewel we het eindconcept van de Werkwijzer inhoudelijk goed vinden, constateert GGZ Nederland daarnaast dat toepassing van de Werkwijzer in praktijk zal leiden tot een toenemende administratieve belasting voor zorgprofessionals en een toegenomen financieel risico voor zorgaanbieders. Dit strookt niet met het gedachtegoed van de campagne ‘minder regelgekte meer zorg’. Daarom is recent bijgevoegde brief aan VWS, Zorginstituut Nederland en de NZa verstuurd. Hierin nodigen we VWS, het Zorginstituut en de NZa uit om met MIND, ZN, VNG, beroepsverenigingen en GGZ Nederland de Werkwijzer en de prestatie Verblijf met rechtvaardigingsgrond (VMR) op te pakken in een zogenaamde ‘Tafel van niks’. We hopen dat een ‘Tafel van niks’ uitkomst kan bieden zodat we de Werkwijzer alsnog gezamenlijk kunnen vaststellen.

 • Avatar
  12 February 2018 - Marcelle van der Kleij zei:

  Goedemorgen Monique,

  Bijgaande brief geeft - voorzien van goede onderbouwing - zeer goed de onuitvoerbaarheid van de werkwijzer weer en het ongewenste effect ervan op de administratieve lasten voor, met name, onze behandelaren.
  Zeer goed te lezen dat dit onderkend wordt èn dat initiatief genomen wordt om tot een oplossing te komen!

  In de brief wordt gesproken over wat partijen nodig hebben om tot een oplossing te komen. Hierbij worden cliënten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten genoemd.
  Ik wil bij deze graag benadrukken dat òòk (wachtlijsten bij) woningcorporaties en verpleeghuizen grote stakeholders zijn in de onderhavige (doorstroom)problematiek.

  Het zou zeer wenselijk zijn als ook deze stakeholders betrokken worden bij het vinden van een oplossing.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  13 February 2018 - Harm Schonewille zei:

  Dag Monique en Marcelle,
  Ik onderschrijf volledig de tekst zoals die door Marcelle is geformuleerd. Kijk specifiek naar het hoofdstuk VMR en je kunt de conclusie trekken dat de regiebehandelaar nog uitsluitend coördinerend kan werken, maar behandelen is er blijkbaar niet meer bij.
  Ik begrijp dat mijn aanvulling mogelijk wat kort door de bocht gaat, maar ik proef geen enkele ambitie om de administratieve last te verminderen.

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.