Avatar
22 March 2018 - Annebeth Dermer plaatste:

Aanpak organisatieklimaat ggz van start

In maart en april 2018 starten acht ggz-instellingen met de pilot ‘Aanpak organisatieklimaat ggz’. Binnen deze organisaties worden in teams diverse thema’s besproken en gaat het team ook met de bestuurder in gesprek. Van bestuurder tot aan teams wordt met behulp van de methodiek ‘Aanpak Organisatieklimaat’ over thema’s als veiligheid, werk- en regeldruk, samenwerking binnen teams en verzuim gesproken. O&O-fonds GGZ ondersteunt en faciliteert deze pilot. De organisaties worden in de uitvoering en implementatie ondersteund door Stichting IZZ.

Kick-offs

In maart en april vinden de kick-offs plaats in deze acht ggz-organisaties. De eerste reacties zijn zeer positief. Zo ook bij Parnassia in Den Haag, waar zij in gesprek gaan over veiligheid in de brede zin, dus ook sociale veiligheid in het team. Eugénie Lipman, arbo- en kwaliteitsadviseur van Parnassia: “Tijdens de kick-off kwam de dialoog al op gang. Veilig werken en hoe je dit thema met elkaar bespreekt, leeft erg bij Parnassia. Eén van de vragen die naar boven kwam is of een leidinggevende de teams kan begeleiden in dit gesprek of dat een aandachtsfunctionaris of teamcoach dat het beste kan doen.”

“Veiligheid is essentieel”

Een medewerker vult aan: “We hebben al veel instrumenten en aandacht voor veilig werken. Maar deze aanpak zie ik echt als aanvulling om de bestaande instrumenten te verbinden en onder de aandacht te brengen. En mogelijk komen er uit de dialoog punten over veiligheid naar voren die we nu nog niet zien en waar we als team wel wat mee moeten.”

Ook Marc Blom, lid van de Raad van Bestuur van Parnassia Groep, is enthousiast: “Veiligheid is essentieel om je werk te kunnen doen. Via deze aanpak gaan teams in dialoog en krijgen ze inzicht in wat er bij hen speelt rondom veilig werken. Vervolgens kijken ze wat ze zelf kunnen oplossen en kijken we samen wat er verder nog nodig is om een veilig organisatieklimaat te organiseren.”

Zie voor het hele artikel:

https://www.oofggz.nl/nieuws/aanpak-organisatieklimaat-ggz-van-start/

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.