Avatar
7 September 2018 - Yvonne Moolenaar plaatste:

Zorgkantoren verplichten niet langer een ondertekend zorgplan

Naar aanleiding van signalen vanuit zorgaanbieders heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laten weten dat zorgkantoren niet langer een ondertekend zorgplan eisen. In plaats van een handtekening eisen zorgkantoren dat de zorgaanbieder aantoonbaar moet kunnen laten zien dat het zorgplan met de cliënt is besproken bij de aanvang van de zorg en bij de evaluatie van het zorgplan.

ZN laat weten dat aantoonbaarheid kan blijken door ondertekening van het zorgplan door de cliënt of door het plaatsen van een aantekening in het digitale of schriftelijke zorgplan door de zorgaanbieder. Dit laatste kan bijvoorbeeld door de zin “samen met meneer/mevrouw zijn de volgende onderwerpen besproken:…”. Deze werkwijze geldt voor zorg thuis (VPT, MPT), intramuraal en meerzorg. Reden hiervoor is dat zorgkantoren belang hechten aan de inspraak van de cliënt in het zorgplan. ZN heeft toegezegd over deze wijziging van het voorschrift zorgtoewijzing 2018 binnenkort te publiceren. In het kader van Minder Regelgekte Meer Zorg is GGZ Nederland op dit moment bezig met een factsheet. Deze verschijnt zo spoedig mogelijk.

 • Avatar
  5 June 2019 - Anoniem zei:

  Hallo Yvonne,

  Ik ben geïnteresseerd in de factsheet. Weet je al of die beschikbaar is?
  Hoor graag. Alvast bedankt.

  Vriendelijke groet,
  Haidee Rietdijk-Naar
  Beleidsmedewerker Kwaliteit & FG
  Boba Autismegroep

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.