Avatar
29 October 2018 - Gerard van Unen plaatste:

Aanpak van registratiedruk

Onlangs schreef het NRC Handelsblad over ‘De lijstjesman’ bij ggz-organisatie Arkin. Een verpleegkundige die als primaire opdracht heeft om te zorgen dat de organisatie voldoet aan de administratieve eisen. Zoals het ieder kwartier registreren van wat een patiënt in een separatieruimte doet. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd reageerde op dit bericht.

We zijn verheugd dat de Inspecteur Generaal van IGJ, Ronnie van Diemen, op het NRC-artikel reageert in een blog op de website van IGJ. Vooral omdat IGJ stelt dat een toezicht plan (separeerbegeleidingsplan) in deze situatie volstaat, en erop vertrouwt dat verpleegkundigen het toezicht uitvoeren zoals in het toezichtplan staat. We nemen dan ook aan dat het toetsingskader van IGJ, waarin staat dat ieder kwartier gericht toezicht moet zijn op de ingesloten patiënt, daarop wordt aangepast. Een aparte registratie per kwartier van dat toezicht zou dan niet meer in het patiëntendossier hoeven te zitten.

Regeldruk is een veelkoppig monster dat alleen door samenwerking beteugeld kan worden. GGZ-organisaties en de inspectie hebben elkaar hierbij hard nodig, zodat professionals voldoende tijd en aandacht aan patiënten kunnen geven. 

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.