Avatar
30 October 2018 - Marloes van Es plaatste:

Managen capaciteit van de klinische ggz - ervaringen gevraagd

Capaciteitsmanagement

In groter wordende zorgorganisaties is er een toenemende behoefte om de capaciteit en de beddenbezetting binnen de diverse klinieken van de ggz instellingen real time te kunnen volgen.

Helaas gebeurt dit nu nog met Excelbestanden en telefonische contacten, maar in dit digitale tijdperk zouden er toch ook andere manieren moeten zijn?

Heeft u zelf een digitaal systeem om de capaciteit van de bedden te kunnen managen, of kent u een bedrijf dat hier goed in is: reageer dan op dit bericht

 


 

 • Avatar
  1 November 2018 - Nico Hoeve zei:

  Het probleem zit 'm niet zozeer in de software, maar in de degenen die de registraties uitvoeren. Over het algemeen is het de zorgadministratie die (niet real time en ook niet altijd dezelfde dag) de mutaties verwerkt. En je wilt bij voorkeur dat alles wordt vastgelegd in het cliëntenregistratie systeem en niet in een of andere daarvan los staande module. En in de praktijk blijkt dat in een grote opnamekliniek waar per dag veel mutaties plaats hebben - ook tussen de afdelingen onderling - het ondoenlijk is dit voortdurend bij te houden in een registratie systeem. Misschien is het dan toch beter om hele strakke afspraken te maken met zowel de werkvloer als de zorgadministratie zodat elke mutatie zo snel mogelijk wordt verwerkt.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  7 November 2018 - willem snelleman zei:

  @Nico Hoeve
  Heb me ook al vaak afgevraagd waarom er niet zo'n systeem is. Elk groot hotel/conferentieoord heeft processen die enigszins met de onze zijn te vergelijken. Hoe doen die het dan (vaak) goed?
  Vroeger was er groot planbord op de muur. Men bakt nu zelf vaak excelletjes (AVG???) die helaas niet aan EPD gekoppeld kunnen worden.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  8 November 2018 - Harm Gijsman zei:

  Bij Pro Persona hebben we sinds een jaar een digitale beddenmonitor die qua toegang gekoppeld is aan het elektronisch patientendossier in XMCare. Het bijhouden gebeurt door de afdelingen zelf enkele malen per dag en niet vanuit de zorgadministratie, zodat ook de beschikbare voorzieningen er in staan, en bv ook gereserveerde bedden kunnen worden aangegeven.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  9 November 2018 - Rob Hoogervorst zei:

  Het realtime verwerken van opnames, mutaties en ontslagen op een klinische afdeling is redelijk gemeengoed binnen de ziekenhuislandschappen. Waarom zou dit niet kunnen binnen de GGZ? Natuurlijk moet de software leverancier dit wel kunnen ondersteunen om, zoals Nico ook aan gaf, vanuit het ECD deze registraties te kunnen doen. Anders weet ik ook nog wel een partij uit de ziekenhuismarkt die een prima stand alone ('losse') oplossing hebben die via koppelingen en integratie samen met het ECD kan werken. Ook hier geldt dan dat het gebruikte ECD die opnameberichten wel aan moet kunnen. Belangrijkste is dan de verandering in de organisatie, de zorgadministratie geeft dit registratiewerk uit handen richting de afdelingen. Dat zou wel eens de grootste hobbel kunnen opleveren.
  Marloes, wil je meer weten of hulp bij het uitwerken, laat het dan maar even weten.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  11 November 2018 - dr. Heddeke Snoek zei:

  wij zijn met een pilot bezig om de BOPZ bedden in de KJP met elkaar inzichtelijk te maken. Ik ben erg benieuwd of er elders al systemen zijn

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  12 November 2018 - Harriët Visser zei:

  @Harm Gijsman
  Heeft deze digitale beddenmonitor nog een specifieke naam of is dit onderdeel van XMCare?
  Hoor graag van je.

  Alvast bedankt.

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.