Avatar
18 January 2019 - Anne Wil Roza plaatste:

Einde collectieve licentie DSM-5 voor jeugd-ggz

De licentie die GGZ Nederland met subsidie van VWS kon afsluiten voor het gebruik van de DSM-5 classificatie in registratiesystemen in de jeugd-ggz is met ingang van 1 januari 2019 verlopen. Het mogen registreren van de diagnose volgens de DSM 5 in het epd is niet meer gekoppeld aan de dbc en valt daarom niet meer onder de licentie van VWS.

We hebben diverse mogelijkheden verkend voor zowel alternatieven voor de DSM 5 als andere mogelijkheden tot (collectieve) financiering van de licentie, maar geen enkel alternatief bleek mogelijk of gewenst.

Dit betekent, dat de jeugd-ggz aanbieders zelf verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van een licentie. Voordeel hiervan is dat zorgaanbieders hun licentie kunnen afstemmen op hun jeugdzorgaanbod. Zorgaanbieders kunnen ook gezamenlijk een licentie afsluiten bijv. via hun softwareleverancier. We dringen er - in het belang van de (zorg aan) jeugdigen - nadrukkelijk op aan dat zorgaanbieders de diagnose volgens de DSM 5 blijven vastleggen in hun systeem. 

De uitgever is op de hoogte van deze nieuwe verantwoordelijkheid voor zorgaanbieders en zal zeker in de gaten houden of er licenties worden afgesloten.

Voor het – met terugwerkende kracht – per 1 januari 2019 aanvragen van een licentie kunt u terecht bij Boom uitgevers Amsterdam: www.dsm-5.nl/licenties.

Contactpersonen bij Boom uitgevers zijn op te vragen via aroza@ggznederland.nl

 

 

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.