Avatar
6 March 2019 - Yvonne Moolenaar plaatste:

Hoge respons bij kostprijsonderzoek in de ggz en fz

Instellingen en vrijgevestigden in de ggz en forensische zorg hebben in groten getale meegedaan aan het kostprijsonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. Op basis van de kostprijsinformatie die is binnengekomen op onze uitgebreide uitvraag berekent de NZa de nieuwe tarieven voor volgend jaar.

De planning is dat we op 1 augustus de nieuwe tarieven uitleveren. Op hetzelfde moment publiceren we ook de regelgeving voor 2020. Zo mogelijk stelt de NZa concept-regelgeving voor 2020 eerder beschikbaar. Dit is ook zo afgestemd met de betrokken branchepartijen.

Deelname kostprijsonderzoek
We hebben voor het kostprijsonderzoek nagenoeg alle instellingen en 700 vrijgevestigden in de ggz en fz gevraagd om mee te doen. Deelname was verplicht omdat een volledig beeld nodig is van de kosten die aanbieders in de ggz en fz maken. Van de instellingen heeft 92% binnen de deadline gegevens aangeleverd en van de vrijgevestigden 95%.

Analyse en controle
De komende weken beoordelen en analyseren we de kwaliteit van de aangeleverde informatie. Waar nodig leggen we informatie of vragen terug bij de aanbieders. Deze kostprijs - en zorgprofielinformatie vormt de basis voor nieuwe, actuele tarieven voor de ggz en forensische zorg in 2020.

Zorgprofielen
Gewoonlijk maakt de NZa de tarieven op 1 juli bekend, maar de opleverdatum verschuift vanwege de omvang van het kostenonderzoek nu naar 1 augustus. In het voorjaar van 2018 gingen de NZa en de branchepartijen uit van een nieuwe bekostigingssystematiek per 2020. Inmiddels weten we dat in 2020 de huidige dbc’s van kracht blijven. Dit brengt extra werk met zich mee omdat we ook de zorgprofielen moeten herijken.

 • Avatar
  7 March 2019 - Dave Ursem zei:

  Beste Yvonne,

  Ik geloof dat ik heb gemist dat de DBC-systematiek in 2010 van kracht blijft. Al verbaast dit mij niet. Waar kan ik deze informatie vinden?

  Ik hoor het graag.


  Met vriendelijke groet,

  Dave Ursem

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  8 March 2019 - Yvonne Moolenaar zei:

  Beste Dave
  Wij hebben eind 2018 onze leden via de mail uitgebreid geïnformeerd hierover. Mocht je die gemist hebben, hoor ik het graag. Vanuit jullie organisatie zijn ook medewerkers direct betrokken bij de ontwikkelingen rond de nieuwe bekostiging.
  groeten Yvonne

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  13 March 2019 - Wil van Dam zei:

  Beste Yvonne,

  Ook ik heb de informatie over het behoud van de DBC systematiek gemist. Je geeft aan dat de leden organisaties hier over zijn geïnformeerd, is er verder geen informatie gepubliceerd?

  m.v.g.
  Wil van Dam

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  14 March 2019 - Carolien van Bracht-Visser zei:

  Aan het eind van het jaar hebben we via de weekupdate naar alle Raden van Bestuur en communicatieafdelingen een uitgebreide update gestuurd. Sindsdien is er door NZa met branchepartijen gewerkt aan een advies aan het ministerie over hoe verder met de bekostiging.

  Afgelopen vrijdag is er een informatiebijeenkomst geweest waar dit onderwerp is besproken. De reacties van leden nemen wij en de NZa mee in het advies. Voor deze bijeenkomsten zijn alle raden van bestuur en financieel contactpersonen aangeschreven.

  Zodra het kan zullen wij dit advies ook delen met onze leden. De verwachting is dat dit eind deze maand zal zijn

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.