Avatar
10 April 2019 - jolanda seinen plaatste:

Ik zou ook Miranda kunnen zijn (documentaire)

Nieuwsgierige theatermaker maakt documentaire over Miranda en hoe zij omgaat met haar psychosegevoeigheid

Amsterdam, 11 april 2019

Ik zou ook Miranda kunnen zijn

Nynka Delcour is theatermaker. Ze is al langere tijd geïnteresseerd in psychische kwetsbaarheid en dit is terug te zien haar werk. Door haar meest recente voorstelling Vind je het gek! maakte Nynka kennis met Miranda. Nynka: “Ik voelde meteen een klik toen ik Miranda voor het eerst ontmoette. Wat haar is overkomen, had ook bij mij kunnen gebeuren als het net even anders was gelopen. Als zusje van een broer met schizofrenie, ben ik altijd op zoek naar antwoorden. Wie bepaalt de grens tussen normaal en gek! Waarom gaat de één er wel overheen en de ander niet? En als het mis gaat: hoe kom je weer terug?”.

Nynka gaat op onderzoek uit en maakte samen met documentairemaker Paul Delcour de documentaire Ik zou ook Miranda kunnen zijn.

Miranda

Miranda is het schoolvoorbeeld van iemand met een psychische kwetsbaarheid die ogenschijnlijk weer een normaal bestaan heeft opgebouwd. Toch heeft ze nog steeds af en toe last van psychoses en bijwerkingen van haar medicatie.

Hoe doet dat Miranda dat? Wat is, als professionele ervaringsdeskundige, haar visie op herstel? En in hoeverre sluit dit aan bij de nieuwe visie op herstel binnen de GGz? Nynka gaat niet alleen in gesprek met Miranda maar ook met de mensen in haar omgeving en psychiater Jim van Os.

"Er wordt vaak gesproken van normaal en gek maar ik denk dat je beter er van uit kunt gaan dat er zoiets is als psychische variatie”  aldus Jim van Os.

Nynka hoopt met deze documentaire meer begrip begip en openheid te brengen omdat ze dat vroeger zelf zo gemist heeft. Dit is ook de drijfveer voor Miranda: "Het zou mooi zijn als mensen zouden beseffen dat dit echt iedereen kan overkomen maar dat je ook weer kunt herstellen, dat je jezelf opnieuw kunt uitvinden. En dat mensen er hoop van krijgen".

De documentaire is beschikbaar voor vertoningen aan groepen en kan vanaf 1 juni gratis online bekeken worden via https://www.krachtvanbeleving.nl/miranda/

Ik zou ook Miranda kunnen zijn (documentaire)
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.