Avatar
8 June 2019 - Beverley Rose plaatste:

Over aantallen Ervaringsdeskundigen (in NL)

Het aantal ervaringsdeskundigen is toegenomen in Nederland, zegt Wilma Boevink, voorzitter van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen. Cijfers zijn er nog niet. De organisatie gaat het aantal gecontracteerde ervaringsdeskundigen op verzoek van het ministerie van VWS in augustus tellen. Maar Boevink ziet het ledenaantal van de vereniging en het aantal zorgorganisaties die om hulp vragen bij de inzet van ervaringsdeskundigen groeien.

Het gros van de ervaringsdeskundigen die zijn gecontracteerd door GGZ-instellingen opereren als eenlingen in een team met zorgprofessionals. In deze geprotocolleerde omgevingen zouden zij te weinig invloed kunnen uitoefenen. Vandaar dat zorgaanbieders de laatste vijf jaar met herstelacademies en zelfregiecentra zijn begonnen. Er zijn er inmiddels „tientallen”, verspreid over heel Nederland.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) wil de inzet van ervaringsdeskundigen bevorderen. Dit moet ook binnen de GGZ gebeuren, zoals in het hoofdlijnenakkoord (zie bijlage) beschreven staat.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/06/hier-kan-je-terecht-als-je-in-de-war-bent-a3962873

 

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.