Avatar
18 July 2019 - Monique Strijdonck plaatste:

Werkwijzer medisch noodzakelijk verblijf: overzicht bekostiging en vraag over ervaringen implementatie

In het najaar van 2018 hebben GGZ Nederland, MIND, VNG en ZN de Werkwijzer medisch noodzakelijk verblijf GGZ gepubliceerd. De werkwijzer maakt duidelijk welke afspraken nodig zijn om de overgang van verblijf in een ggz instelling naar ggz zorg thuis te verbeteren. Partijen hebben destijds een implementatietermijn tot 1 januari 2019 afgesproken. Zie ook dit eerdere bericht op GGZ-Connect.

Ruim een half jaar na deze implementatiedatum zijn we benieuwd hoe het staat met de implementatie van de Werkwijzer? Graag ontvangen we uw ervaringen! U kunt deze onderaan bij dit bericht delen of een e-mail sturen aan mstrijdonck@ggznederland.nl

Eén van de eerder ontvangen signalen betrof het zogenaamde Verblijf met rechtvaardigingsgrond (VMR). In deze situatie kunnen patiënten nog niet naar huis, omdat noodzakelijke ambulante zorg en/of vervolgvoorzieningen ontbreken en ontslag vanwege het ontbreken van de noodzakelijke vervolgvoorzieningen medisch onverantwoord is. Uit de signalen bleek dat VMR niet altijd voor iedereen even duidelijk is. Daarom is in samenwerking met GGZ Centraal, Zorginstituut Nederland, de NZa en ZN bijgevoegd overzicht opgesteld. Hiermee willen we helderheid bieden over onder andere wanneer VMR al dan niet van toepassing is en de bekostiging in verschillende situaties.

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.