Avatar
4 September 2019 - drs ing Andrea van Maanen plaatste:

Frisse blik op kwaliteit

Beste collega- stafmedewerkers kwaliteit,

 

Wij zijn bij GGz Centraal op zoek naar een frisse blik op kwaliteit binnen onze instelling.

Zoals recent in het proefschrift van Van Geffen geconstateerd werd, ervaren wij ook dat, ondanks het grote aantal verschillende kwaliteitssystemen en de hoge investeringen die daarmee gemoeid zijn, de impact van deze systemen op de praktijk van de zorg klein is.
Zo heeft de HKZ ons de afgelopen decennia geholpen bij het op orde krijgen van de processen. Is het echter anno 2019 nog steeds een krachtig instrument? Welk (ander) systeem zit dicht op de werkvloer en wordt zowel door klant als medewerker als waardevol ervaren? 

Daarom graag van jullie reacties op de volgende, met elkaar samenhangende, vragen:

 • Zijn er GGZ- instellingen die de HKZ- certificering al hebben losgelaten? Zo ja, op basis van welke argumenten is de keuze daarvoor gemaakt? Zo nee, wat maakt dat de HKZ- certificering gehandhaafd blijft?

 • Zijn er ervaringen met alternatieven voor de HKZ? Zo ja, welke alternatieven zijn dit? En op basis van welke argumenten zijn de keuzes daarvoor gemaakt? 

   

  Mocht het niet handig zijn om via dit forum verdere informatie uit te wisselen, dan kan dit natuurlijk ook via de mail of per telefoon.

  Alvast hartelijk dank voor je tijd en moeite! 

 • Avatar
  5 September 2019 - Marien de Bruijn zei:

  Beste Andrea,
  Wij hebben als middelgrote ggz-instelling (alleen basis-ggz) de HKZ nog niet losgelaten. Onze ervaring is dat HKZ meer aansprekend is voor onze stakeholders. Eventueel is ISO voor de zorg een alternatief, maar dat vergt weer een wat grotere inzet om je kwaliteitssysteem zelf te bepalen en op te zetten. De HKZ geeft dan een duidelijker frame waar je aan kunt voldoen.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  6 September 2019 - drs. José Dennissen zei:

  beste Andrea,

  Wij hebben vorig jaar na een herijking van onze kwaliteit opnieuw voor HKZ gekozen. Weliswaar biedt de HKZ minimaal houvast in ontwikkeling voor de professional, deze hebben wij separaat georganiseerd. De bedrijfsprocessen worden maximaal ondersteund door HKZ en die 'frisse blik' is naar mijn idee meer een behoefte van medewerkers die lang in hun functie zitten. Het heeft geen nut om van systeem te veranderen, het systeem is goed, het gebruik ervan blijft mensenwerk.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  8 September 2019 - Aukjen Niewijk zei:

  Beste Andrea,
  Kwintes heeft HKZ losgelaten en ISO omarmd oa omdat deze meer ruimte biedt om een kwaliteitsmanagementsysteem naar eigen visie en processen in te richten. Er is een 'Kompas goede zorg' ontwikkeld, waar elke medewerker in 1 oogopslag de verbinding ziet tussen missie/visie/ambities en de normen per werkgebied (wat moet ik doen mbt zorg, financiën, profilering, etc.). De overlegstructuur en uiteindelijk het inzicht in output, mbv ECD, is/was (ik werk inmiddels elders) hier op geënt.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  10 September 2019 - Stefan Sterrenberg zei:

  Reinier van Arkel heeft gekozen voor de ISO 900: 2015. De ISO-norm is op onderdelen minder specifiek dan de HKZ-normen, hetgeen meer ruimte geeft om je kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) naar eigen inzicht in te richten. Wat ik zelf een goed alternatief voor HKZ en ISO vind is het Certiked model. Dit is een overzichtelijke en handzame vertaling van de ISO 9001: 2015, en geeft je goede handvaten om je KMS (opnieuw) in te richten en/ of af te slanken. Ik ben het eens met José dat het succes van een KMS in essentie niet ligt aan het normenkader dat je kiest, maar dat het mensenwerk is. Dat geldt voor zowel de gebruikers, de beheerders als de (externe) auditoren van het KMS. Wat dat betreft kan ik de auditoren van Certiked van harte aanbevelen (dat komt ook omdat ik één van die auditoren ben ;-). Mocht je hiervan meer willen weten, neem dan gerust contact met me op (06-24590910)

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.