Avatar
9 May 2017 - Annebeth Dermer plaatste:

Huisbezoeken veiliger door app Veilig Huisbezoek?

Op huisbezoek heb je te maken met onvoorspelbare factoren die van invloed zijn op je veiligheid. Dat vraagt om een andere benadering als het gaat om veiligheid tijdens je werk. De mobiele app Veilig Huisbezoek helpt je om vooraf de risico’s in te schatten en de juiste maatregelen te nemen. Deze app is nu een half jaar beschikbaar voor Android en iOS.

Je hebt als ambulant werkende niet alleen te maken met de cliënt, maar ook met zijn persoonlijke omgeving en naasten. Bovendien sta je er in lastige situaties vaak alleen voor, zonder dat er collega’s in de buurt zijn. Het is dus belangrijk dat je voordat je op huisbezoek gaat al een inschatting maakt van de risico’s die je loopt en dat je juiste voorzorgsmaatregelen treft.

Weten je collega's bijvoorbeeld waar je bent?

De app Veilig Huisbezoek helpt je daarbij. Na het beantwoorden van een vragenlijst krijg je direct een praktisch advies. Maar ga ook altijd na welke ondersteuning jouw organisatie biedt, welke maatregelen al door je werkgever zijn genomen en vertrouw eenmaal ter plaatse altijd op je eigen gevoel.

Gebaseerd op checklist ARIH
De app Veilig Huisbezoek is gebaseerd op de Checklist Agressie Risico Inschatting Huisbezoek (ARIH) van FCB en is bruikbaar voor iedereen die ambulant werkt in de zorg, jeugdzorg en welzijn en maatschappelijke dienstverlening.

Download Veilig Huisbezoek voor iOS

Download Veilig Huisbezoek voor Android

Deze app is ontwikkeld mede namens GGZ Nederland, VWS en zorg- en werknemersorganisaties in het programma veilig werken in de zorg zie: www.duidelijkoveragressie.nl

Graag hoor ik hoe de ervaringen met deze app zijn.

 • Avatar
  10 May 2017 - Harry Wezenberg-Horn zei:

  Jammer genoeg heeft mijn werkgever er voor gekozen om de ambulante zorg een windowsphone mee te geven...
  Is er ook een app voor de windowsphone?

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  11 May 2017 - Annebeth Dermer zei:

  Dat is jammer. De app is er voor android en ios, niet voor de windowsphone.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  8 June 2017 - Annebeth Dermer zei:

  @Harry Wezenberg-Horn ik ga inventariseren of meer organisaties met de windowsphone werken, zodat we mogelijk de app ook vanuit het arbeidsmarktfonds kunnen ontwikkelen voor de windowsphone. Kun je aangeven of jullie met deze telefoon blijven werken de komende jaren? En om hoeveel werknemers het ongeveer gaat in je organisatie die hiermee werken?

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  16 June 2017 - Anneke van der Wurff zei:

  Annebeth, voor jouw inventarisatie het volgende. Bij de Dimence Groep bestaat belangstelling voor de prachtige app, maar ook hier werken velen met windowsphone. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit in de toekomst zo blijft. Nu gaat het om 1000 gebruikers van windowsphone.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  19 June 2017 - Annebeth Dermer zei:

  Bedankt voor je reactie Anneke. Ik weet nog twee organisaties die ook Windows gebruiken. Ik wacht verdere reacties deze week nog af. Deze app hebben we met de andere zorgbranches en bonden laten ontwikkelen. Zij inventariseren ook de behoefte. De uitkomst hiervan verwacht ik eind juni. Daarna willen we het bij voldoende belangstelling via de arbeidsmarktfondsen laten ontwikkelen. Wordt vervolgd.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  21 June 2017 - Astrid de Groot zei:

  Ook wij bij de Bascule in Amsterdam werken met de Windows Phone, ongeveer 400 medewerkers.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  16 October 2017 - Annebeth Dermer zei:

  @Harry Wezenberg-Horn voor de windows Phone blijkt nog maar een heel kleine markt te zijn. Het O&Ofonds ggz heeft daarom besloten niet te investeren in ontwikkeling van windows applicaties. Ik hoorde een organisatie die de 'app' vragenlijst met elkaar doorloopt om zo met elkaar te leren hoe hiermee om te gaan. De app is gebaseerd op de volgende checklist: fcb.nl/arbocatalogus/jeugdzorg/aanpak-agressie/…. Daar kun je als organisatie/team ook je eigen versie van maken om de risico-inschatting te doen. Succes ermee en mochten er nog vragen zijn mail me dan.

  Met vriendelijke groet, Annebeth

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.