Avatar
19 May 2017 - Olfert Koning plaatste:

Beëindiging DBC-systematiek jeugd-ggz? Lees de tips van GGZ Nederland

Tot en met 2017 kopen gemeenten jeugd-ggz in met de DBC-systematiek. Vanaf 2018 mag dat niet meer. Gemeenten en aanbieders moeten zich dit jaar op deze overgang voorbereiden. Anne Wil Roza (GGZ Nederland) en Geert Schipaanboord (VNG) leggen uit wat nodig is om het proces soepel te laten verlopen en geven tips.

In 2014 is afgesproken dat voor de jeugd-ggz nog drie jaar met de DBC-systematiek werd gewerkt, zodat de jeugd-ggz ‘zacht kon landen’. ‘Het idee was dat dan alles klaar zou zijn voor de definitieve overstap,’ zegt Anne Wil Roza, beleidsadviseur Kwaliteit en Verantwoording bij GGZ Nederland. ‘Dat is wat anders gegaan in de praktijk. Daarom zijn zorgaanbieders nu bezorgd. Ze weten niet goed wat ze kunnen verwachten, of er genoeg tijd is om alles goed te regelen.’

Anne Wil Roza (GGZ Nederland): 'Zorgaanbieders zijn bang voor extra adminstratieve lasten'.

In een artikel op i-Sociaal Domein vertelt Anne Wil meer over het beëindigen van de DBC-systematiek, waarom hiervoor gekozen is en wat daarbij komt kijken. Lees hier het hele interview met Anne Wil Roza.

Geert Schipaanboord (VNG): 'Gemeenten beseffen soms onvoldoende dat zorgaanbieders met veel verschillende gemeenten te maken hebben’

Geert Schipaanboord van de VNG bekijkt de overgang naar een nieuwe bekostiging vanuit het perspectief van gemeenten. 'DBC is financiering achteraf. Pas als een DBC wordt gesloten, is duidelijk hoe duur de zorg was. Dat is voor instellingen lastig, want die moeten soms lang op hun geld wachten. Maar ook voor gemeenten: die weten lang niet waar ze aan toe zijn en kunnen voor vervelende verrassingen komen te staan. En er speelt natuurlijk nog het probleem van privacy.’ Lees hier het hele interview met Geert Schipaanboord.

Benieuwd naar TIPS? Lees hier de tips van Anne Wil voor het beëindigen van de DBC-systematiek:

Voor gemeenten en zorgaanbieders

  • Betrek softwareleveranciers al vroeg bij het proces. Zij overzien het hele proces. Ze kunnen voor- en nadelen van bepaalde keuzes in beeld brengen, zien welke administratie een afspraak oplevert en wat er fout kan gaan. Vaak worden softwareleveranciers er pas op het laatst bij gehaald. Maar je voorkomt veel problemen als ze vanaf het begin meedenken.

  • Breng afdelingen binnen je organisatie bij elkaar bij het maken van afspraken. Neem iemand van de financiële controle mee als het gaat om inkoop bijvoorbeeld. Zo voorkom je afspraken die achteraf tot problemen leiden. Ga met elkaar het gesprek aan binnen je organisatie zodat je van elkaar weet wat je nodig hebt en wat er mogelijk is.

Voor gemeenten

  • Kies een uitvoeringsvariant en gebruik alle documenten en protocollen die daarbij horen. Daarmee voorkom je gedoe met de jaarrekening en gedoe met aanvullende eisen. En je zadelt zorgaanbieders niet op met extra administratieve rompslomp.

  • Nog geen uitvoeringsvariant gekozen en weinig tijd? Kies de inspanningsgerichte variant. Die lijkt het meest op de bekostiging volgens DBC dus de overstap is het makkelijkst. Overstappen naar een andere uitvoeringsvariant kan later altijd nog.

Voor zorgaanbieders

  • Zorg dat je berichtenverkeer op orde is. Veel systemen zijn uitsluitend ingericht op DBC’s omdat in de zorg zo wordt gefactureerd. Pas dat aan.

  • Wees kritisch op de haalbaarheid van door gemeenten gestelde eisen. Zijn ze wel uitvoerbaar zijn en leiden ze tot goede zorg?  Zo niet, geef dit aan.

  • Loop je tegen problemen aan? Meld het GGZ Nederland. GGZ Nederland ondersteunt instellingen bij het beëindigen van de DBC-systematiek in de jeugd-ggz. Hoe meer zij weet wat er speelt, hoe beter dat kan.

 

Beëindiging DBC-systematiek jeugd-ggz? Lees de tips van GGZ Nederland
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.