Avatar
3 July 2017 - Margreet Vroomen-Hübner plaatste:

Succesvolle Kick-off van Actieprogramma Weer Thuis

Gisteren vond de kick-off plaats van het actieprogramma Weer Thuis. De bijeenkomst werd druk bezocht door bestuurders van gemeenten, corporaties en instellingen. Na een korte introductie door dagvoorzitter Esther van Buren (Zelf bestuurder corporatie in Amsterdam) werd gestart met een kort indrukwekkend filmpje van Discus (Housing First) : Joop die na lange tijd op straat geleefd te hebben en vervolgens nog jaren in de opvang verbleef, krijgt eindelijk zijn eigen woning. De betekenis van een eigen huis werd in dit aangrijpende filmpje duidelijker dan uit alle rapporten en onderzoeken die beschikbaar zijn. Van de 8 regio’s die meedoen presenteerden 3 regio’s zich, verder waren de ambassadeurs aanwezig vanuit VNG, Aedes (per video) Federatie Opvang -namens RIBW en GGZ Nederland- en Leger des Heils. Neos bestuurder Pim Dijkstra en Bestuurder  Luuk Severijn van de Corporatie “Thuis”, gaven samen een presentatie. Hierin stonden creativiteit ondernemerszin en het investeren centraal: een goede aanpak -in wonen, begeleiding en dagbesteding/werk- leidt tot succes. Investeren in mensen levert niet alleen individuele maar ook duidelijk  maatschappelijke winst op.  De spreker Pauline Meurs (Raad voor de Volksgezondheid) benadrukte dit al eerder die ochtend: we moeten af van het alles in kosten uitdrukken : “wat jullie doen levert heel veel op, zorg voor business cases”. En houdt het simpel. Het gaat om mensen die iets nodig hebben. Mensen die vaak meerdere problemen hebben. Maak het daarom voor hen eenvoudig. Regel de basale dingen goed en als het complex wordt, regel zaken gewoon achter de schermen en laat de cliënt daar buiten.  Ze hekelde zoals ze het verwoordde “zondagsconcepten” als integrale aanpak , uitrollen en opschalen. Gewoon  proberen zaken in het klein goed te doen voor cliënten, kan al enorm helpen. Zorg dat drempels niet te hoog zijn: dat mensen kunnen vinden wat ze nodig hebben.(30% van de bevolking weet de weg niet te vinden in alle loketten en instellingen). En ga uit van de regionale aanpak: daar moet het gebeuren. Daarom was ze ook enthousiast over het actieprogramma weer thuis: het heeft een eenvoudige basis: wonen en begeleiding regelen. En het gaat uit van de regio’s.  Erwin van Leeuwen, projectleider haakte hierop aan. We willen afspraken en resultaten en helpen de regio’s daarbij. En ja dat zal zeker opleveren. De input van cliënten  zal hierin zeker worden meegenomen. Tijdens de bijeenkomst werd ook het cliënten pamflet Weer Thuis verspreid. Dit werd door cliënten opgesteld als een advies aan het programma Weer Thuis . (RIBW Alliantie , FO , GGZ Nederland en een aantal cliënten raden van instellingen ondertekenden dit. ) . Het was een inspirerende bijeenkomst die een vervolg krijgt over ongeveer een jaar. Een volledig verslag volgt en zal ook op de website verschijnen.

Vragen over het actieprogramma? k.vanbrunschot@opvang.nl  

Zie voor de zorgagenda van de raad voor de volksgezondheid https://www.dezorgagenda.nl/

Hierin staan 6 ambities benoemd die de aan opvolger van Minister Schippers van VWS worden meegegeven. Een kritisch en interessant document.

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.