Avatar
5 September 2017 - Gerard van Unen plaatste:

Nieuwe Checklist voor de langdurige ggz

De Checklist LGGZ is in afstemming met GGZ Nederland ontwikkeld. De checklist wordt beoordeeld door, en staat onder verantwoording van een medisch adviseur van de desbetreffende verzekeraar, om de privacy van de cliënt te waarborgen.

Update Checklist LGGZ 2017

De Checklist LGGZ bevalt de meeste ggz-aanbieders goed. Het gaat om een checklist die zorgverleners invullen voor de zorgverzekeraar, voordat een verzekerde toestemming krijgt voor een langdurige behandeling in de geestelijke gezondheidszorg. De nieuwe checklist is sinds februari van dit jaar getest in een pilot. Naar aanleiding van een evaluatie van deze pilot volgt nu een update van de checklist met enkele verbeteringen. 

De bestaande checklist is sinds begin dit jaar ingrijpend veranderd, met de keuze om het behandelplan niet meer toe te voegen. Omdat dit resulteert in een compleet andere aanpak, is besloten dit in een pilotfase te testen. Met ZN is destijds afgesproken om de checklist in juni 2017 te evalueren en te bezien hoe er gevolg aan wordt gegeven. Bij de evaluatie in juni waren leden van GGZ Nederland en ZN aanwezig.

De checklist in zijn nieuwe vorm wordt door de gebruikers als positief ervaren. Wel hebben de leden in het overleg van juni op een aantal punten verbetervoorstellen gedaan. De meeste van deze voorstellen zijn overgenomen. Een aantal punten is nog onderwerp van gesprek. Met de checklist is ook de handleiding gewijzigd. De oude versies van de checklist en handleiding komen vanaf nu te vervallen. Leden van GGZ Nederland die de checklist hebben ingebouwd in het ZIS, kunnen het best met de verzekeraars afspreken hoe zij zo snel mogelijk overgaan op de nieuwe checklist. De verzekeraars hanteren enige coulance in deze.

Achtergrond

Minister Schippers van VWS heeft per 1 januari 2015 de aanspraak in de Zorgverzekeringswet (Zvw) voor medisch noodzakelijk verblijf in verband met de geneeskundige zorg in de GGZ uitgebreid van 1 naar 3 jaar. De zorgverzekeraar vergoedt dus de zorg voor nieuwe cliënten de eerste drie jaar dat zij in een zorginstelling verblijven. Met behulp van de checklist kan onder meer worden nagegaan of een patiënt blijft aangewezen op medisch noodzakelijk verblijf en welke zorgzwaarte passend is. In het verleden werd hiervoor het complete behandelplan opgevraagd, maar met behulp van de checklist wordt alleen die informatie opgevraagd die nodig geacht wordt voor het vaststellen van de te leveren zorg.

 

 

 • Avatar
  18 September 2017 - E van der Vleuten zei:

  Goedemorgen,

  Wij hebben de nieuwe checklist gebruikt welke ik hier heb gedownload, echter zijn er problemen met het invullen van de vragen 8a en 8c,wanneer je 8a in hebt gevuld en je vult daarna 8c in dan valt het antwoord bij 8a weg en vice versa.

  Mvg E vd Vleuten

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  19 September 2017 - Bob Schijff zei:

  Goedemorgen

  ook wij zijn deze fout al tegengekomen in het formulier maar er zit nog een andere fout in als je bij 12 b een periode invult en je beantwoord daarna vraag 12 c dan verdwijnt het antwoord bij 12 b.

  vr groeten Bob Schijff Arkin GGZ

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  28 September 2017 - Patricia Janssen-Peters zei:

  Wij lopen tegen dezelfde problemen aan en vragen ons af bij wie we moeten zijn om dit op te lossen.
  Of is dit reeds in gang gezet?

  vr. groet, Patricia Janssen GGzE

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  3 October 2017 - Harm Schonewille zei:

  Dag allen, ook wij lopen tegen bovengenoemde kwesties aan,
  - 5B, invullen voorlaatste HONOS. Er kan geen score 0 of 9 worden ingevuld terwijl dit wel mogelijk zou moeten zijn.
  - 9, toelichten Persoonlijke verzorging: er is geen blok waarin je dat kan invullen.
  -12B (op welke termijn optimum) wordt ingevuld en als er dan een nee wordt ingevuld bij 12 c (belemmering wachtlijst WMO) verwijderd die de opgave bij 12B.
  -14 wanneer ZZP-7B wordt ingevuld en daarna Toeslag Niet-strafrechtelijke forensische psychiatrie, verdwijnt ZZP-7B
  De laatste vraag "Checklist besproken met cliƫnt zou een blokje moeten worden toegevoegd voor toelichting.

  Graag reactie of deze kwesties worden opgepakt door GGZ-Nederland

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  18 October 2017 - Bob Schijff zei:

  Beste Gerard

  is er tav dit probleem, er zitten zoals al eerder aangegeven namelijk 3 grote fouten in het document

  bij de vragen van 5 mbt de HONOS kun je geen 0 invoeren of een 9, alleen maar 1 t/m 4, en waarom is punt 8 van de HONOS opeens voorzien van a - j terwijl de HONOS allen maar alleen punt 8 kent

  bij de vragen van 8 mbt gedrag; als je bij 8a iets invult en daarna bij 8c verdwijnt de invoer van 8a en andersom

  bij de vragen van 12 m.b.t. ambulantisering; als je bij 12b iets invult en daarna 12 c verdwijnt de invoer bij 12 b en andersom

  dit maakt het bijna onmogelijk het document goed in te vullen voor de behandelaars.

  We moeten nu handmatig 2 stipjes plaatsen om het document goed te vullen daarna 2 x printen en opnieuw alles inscannen..

  ik hoop op een spoedige oplossing voor dit probleem

  vr groeten bob schijff Arkin

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  19 October 2017 - Gerard van Unen zei:

  Beste collega's, en even specifiek Bob Schijff,

  Excuses voor de late reactie, kreeg geen melding binnen, is nu hersteld. Ik ga met jullie opmerkingen direct aan de slag. Ga mail ZN nu alle punten en zal hen vragen die met spoed op te pakken.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  24 October 2017 - Gerard van Unen zei:

  Dag collega's,

  ZN is nu bezig om de Checklist LGGZ te ontdoen van de door jullie geconstateerde fouten. Men verwacht dit binnen enkele dagen opgelost te hebben. Laten we afspreken dat we begin volgende week even checken of het nieuwe format naar behoren presteert. Anders hang ik weer aan de lijn bij ZN.

  hartelijke groet, Gerard van Unen

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  5 December 2017 - E van der Vleuten zei:

  Dag,
  Is er een nieuw format?

  mvg

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  6 December 2017 - Nico Hoeve zei:

  Eind oktober geplaatst op de site van ZN. De fouten zijn zover ik heb begrepen herteld.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  6 December 2017 - E van der Vleuten zei:

  @Nico Hoeve

  Dank u

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  6 December 2017 - E van der Vleuten zei:

  @Nico Hoeve

  Dank u

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  7 December 2017 - Netty Alidarso zei:

  In het formulier waar Nico Hoeve naar verwijst (op de site van ZN, geplaatst 26-10-2017) kan bij vraag 14 van de Checklist LGGZ 2017 maar 1 toeslag gekozen worden. De bullet verspringt als er 2 toeslagen aangevraagd moeten worden.
  Gerard v Unen, kan GGZ NL dit laten aanpassen a.u.b.?

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.