Avatar
21 December 2017 - Carolien van Bracht-Visser plaatste:

Waarom wordt gedeeltelijk instappen in berichtenverkeer jeugd-ggz door Programma iSociaal Domein afgeraden?

Sommige regio’s en aanbieders willen vanaf januari wel starten met het toewijzingsproces via het berichtenverkeer en pas later het factureringsproces via het berichtenverkeer laten lopen. Wel beginnen met toewijzingen via het berichtenverkeer maar nog niet factureren via het berichtenverkeer wordt echter afgeraden. Wanneer het nog niet mogelijk is om goed te factureren, is de kans groot dat er ook openliggende vraagstukken zijn die ervoor zorgen dat de toewijzingen niet altijd kloppen en later gecorrigeerd moeten worden.

Waarom gedeeltelijk instappen in berichtenverkeer jeugd-ggz door Programma iSociaal Domein wordt afgeraden

Alle regio's beëindigen de DBC-systematiek per 31 december 2017. De meeste regio's stappen per 1 januari 2018 over op een uitvoeringsvariant voor de jeugd-ggz. Stapt een regio later in een uitvoeringsvariant, dan is het landelijk advies om tot die tijd helemaal geen iJw-berichten te versturen voor de jeugd-ggz.

Dit advies van Programma i-Sociaal Domein is gebaseerd op ervaringen sinds 2015. Het gedeeltelijk beginnen met berichtenverkeer terwijl aan enkele basisvoorwaarden niet is voldaan, levert extra administratieve lasten op. Gemeenten en aanbieders moeten dan naderhand veel handmatige correcties doen.

Als gestart wordt met het berichtenverkeer moeten de administraties bij gemeente en aanbieder in principe ingericht zijn om de hele berichtenstroom aan te kunnen van toewijzing tot facturatie. De basisvoorwaarden voor succesvolle berichtuitwisseling gelden voor alle berichten. Denk daarbij aan duidelijke contractafspraken over producten, productcodes en tarieven, en een helder toewijzingsbeleid over onderwerpen als omvang en periodes.

Voorwaarden voor berichtenverkeer iJw zonder te veel administratieve lasten

  • De regio heeft duidelijke afspraken gemaakt over welke tarieven en productcodes worden gebruikt. Deze afspraken staan in het (concept)contract tussen aanbieder en gemeente.

  • De regio en de aanbieders hebben het berichtenverkeer voor de verdere jeugdhulp op orde en maken consistent gebruik van de standaarden en voorzieningen.

  • Er is duidelijkheid bij gemeenten en aanbieders welke cliënten in 2017 zorg kregen en weten voor welke jeugd-ggz-cliënten de zorg in 2018 doorloopt.

Regionaal / maatwerkadvies

  • Neem voor meer vragen of maatwerkadvies contact op met de implementatieadviseurs programma i-Sociaal Domein

  • Meer informatie: i-sociaaldomein.nl/jeugd-ggz

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.