Avatar
22 December 2017 - Anne Wil Roza plaatste:

Gebruik DSM 5 voor de jeugd-ggz

Voor het gebruik van de DSM-5 classificatie in interne informatiesystemen is een licentie nodig. De licentie die VWS heeft afgesloten voor het gebruik van de DSM 5 classificatie is gekoppeld aan de d(b)bc’s. Dit betekent dat met het eindigen van de jeugd-dbc’s per 2018 er geen licentie meer is voor het vastleggen van de diagnosecode in de informatiesystemen voor jeugdigen die vanaf 2018 in zorg komen. Echter, het gebruik van de DSM 5 voor jeugd hoeft niet per 1 januari 2018 gestaakt te worden. Voor jeugdigen waarvoor t/m 2017 een DBC is geopend blijft de licentie van VWS in 2018 sowieso van kracht.  GGZ Nederland heeft samen met VWS gezocht naar een aanpassing van de huidige licentie. De uitgever heeft hier echter negatief op gereageerd. Er vinden vervolggesprekken plaats met VWS, VNG en de uitgever over de mogelijkheid om tot collectieve aanvullende afspraken te komen. Het gestandaardiseerd blijven vastleggen van de diagnose is namelijk van maatschappelijk belang. Door de huidige werkwijze voort te zetten wordt de kwaliteit geborgd en de kennisinfrastructuur in stand gehouden. Voor een soepele overgang bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd is voortzetting van de huidige werkwijze eveneens noodzakelijk. Uitgeverij Boom heeft schriftelijk toegezegd de toestemming voor het gebruik van de licentie met terugwerkende kracht te kunnen verlenen, hangende de onderhandeling. Doel is er voor eind januari uit te komen. We houden u op de hoogte van de voortgang.

 

 • Avatar
  4 January 2018 - Paul Winkelhorst zei:

  Hallo Anne Wil,
  Ik zoek even naar de definitie van "Voor jeugdigen waarvoor t/m 2017 een DBC is geopend blijft de licentie van VWS in 2018 sowieso van kracht.". Heeft dit specifiek op 2017 betrekking of vanaf 2015 t/m 2017 of alle jeugdigen waavoor ooit t/m 2017 een dbc is geopend???
  En wat betekent dit voor de "trajecten" zoals die op dit moment worden geopend?

  Groet,
  Paul Winkelhorst

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  8 January 2018 - Anne Wil Roza zei:

  Hallo Paul,

  Het gaat om alle jeugdigen waarvoor ooit t/m 2017 een dbc is geopend. Voor de trajecten die op dit moment worden geopend betekent het dat de diagnosecode volgens de DSM 5 vooralsnog mag worden vastgelegd. We hebben de maand januari om tot afspraken komen met de uitgever.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  26 February 2018 - Jasper van Schaik zei:

  Dag Anne Wil,

  Het is ondertussen al bijna maart, maar ik kan nergens informatie vinden over de status van de gesprekken. Heb jij hier wellicht meer informatie over?
  Ik zou hier erg mee geholpen zijn.

  Groet,
  Jasper van Schaik

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.